Vrijwel iedere IT-professional binnen de financiële dienstverlening heeft direct of indirect te maken met het werk van DNB. Of het nu gaat om de implementatie van regelgeving als Solvency en Basel, de introductie van innovatieve producten en diensten of het gebruik van data en articficial intelligence, DNB kijkt en denkt mee.

DNB biedt nu een kijkje achter de schermen voor een selecte groep professionals tijdens de interactieve middag ‘DIT is DNB’.

Wil je meer weten over hoe de divisie Data Informatie & Technologie (DIT) een maximale bijdrage levert aan de digitaliseringsslag die DNB momenteel maakt of ben je benieuwd hoe de inzet van technologie helpt bij bijvoorbeeld het vertrouwen in ons betalingsverkeer, schrijf je dan nu in voor een nadere kennismaking met DNB.

Opzet programma

Aan de hand van de digitale agenda van DNB maak je kennis met technologie en mensen achter dit proces. In een kleinschalige setting presenteren drie inleiders, werkzaam binnen ICT en de business van DNB, elk apart een onderwerp. Daarna is er ruimte voor overleg en discussie. Er zijn twee ronden van elk een half uur. Je kiest zelf welke thema’s je het meest interessant vindt. Na afloop is er mogelijkheid voor napraten tijdens een gezellige borrel.

Datum: donderdag 9 juni 2022
15:00 – 15:30 | Ontvangst
15:30 – 15:40 | Welkomstwoord dagvoorzitter Arjen de Graaf
15:40 – 16:15 | Inge van Dijk: Van duppie tot crypto
16:15 – 17:40 | Parallelsessies

  • Op weg naar een federatieve data-architectuur
  • Hoe ontwikkelt DNB met het Microsoft Power Platform?
  • Samenwerking & synergie tussen business & IT

17:45 – 18:30 | Plenaire afronding & social drinks

Thematiek & achtergrond

Van duppie tot crypto

Inleiding Inge van Dijk, director Payments & Market Infrastructure

Inge van Dijk neemt ons mee in de ontwikkelingen van het betalingsverkeer en welke uitdagingen dat met zich meebrengt. ‘Ons betalingsverkeer digitaliseert in rap tempo en het einde is nog niet in zicht. Contactloos afrekenen is in korte tijd normaal geworden. Hetzelfde geldt voor betalingen via QR-codes.

Een ontwikkeling waar we op iets langere termijn wat van gaan merken, is het internet of things. Daarbij maken apparaten die verbonden zijn met internet zelf beslissingen. Je koelkast kan dan bijvoorbeeld zelf producten bestellen en betalen die bijna op zijn. Daarnaast hou je cash geld en ontwikkelen steeds meer centrale banken digitale valuta. Hoe hou je binnen die dynamiek het vertrouwen in ons betalingsverkeer hoog?


Op weg naar federatieve data-architectuur

Inleiding Wiebe Oechies, Afdelingshoofd Data Services

Bij DNB worden data steeds belangrijker voor de uitvoering van haar taken, én ontstaan ze als een gevolg daarvan. De crises van de afgelopen jaren hebben aangetoond dat kwalitatief goede én tijdige informatie over de staat van de economie, het financiële systeem en de onder toezicht-staande instellingen cruciaal is.

DNB heeft zich eraan gecommitteerd om in 2025 datagedreven te werken en haar datakwaliteit hoog en georganiseerd te maken. Tegelijkertijd zijn haar taakgebieden divers (o.a. Resolutie, Betalingsverkeer, Toezicht) en daarmee ook haar datasets, datastromen en datagedreven behoeftes en ambities. DNB heeft dan ook een data-architectuur nodig die deze diversiteit ondersteunt en tegelijkertijd de onderlinge samenwerking en synergie optimaal faciliteert. Wiebe Oechies vertelt hoe een federatieve data-architectuur DNB hierbij gaat helpen!Hoe ontwikkelt DNB met het Microsoft Power Platform?

Inleiding door Ries van Moorselaar, IT Architect divisie Data Informatie & Technologie en  Tim Terpstra, Product Owner IT4IT

Hoe breng je automatisering dicht bij de gebruiker en zorg je dat ze zelf aan het roer staan van de IT ontwikkeling die ze nodig hebben? DNB wil dat realiseren met de inzet  van het Microsoft Power Platform. Hoe kunnen PowerApps, Power BI en Power Automate er voor zorgen dat professionals met relatief weinig technische kennis apps bouwen, data analyseren en processen automatiseren? En hoe houdt DNB de controle op de potentiële wildgroei van apps en flows?

Ries van Moorselaar en Tim Terpstra vertellen over de ervaringen van DNB en gaan graag de discussie aan hoe realistisch de verwachtingen zijn die Microsoft schetst met de introductie van het power platform. Iedereen een IT’er?


Samenwerking & synergie tussen business & IT

Inleiding door Koen van der Veer, Afdelingshoofd Toezichtrapportages Verzekeraars & Pensioenfondsen en Associate Professor of Monetary and Financial Policy aan de Radboud Universiteit.

Als IT-er bij DNB draag je samen met je collega’s van Toezicht en de Centrale Bank bij aan financiële stabiliteit en duurzame welvaart. Een optimale samenwerking en synergie tussen business en IT is cruciaal voor de digitale ambities van DNB, maar hoe geef je die samenwerking effectief vorm? DNB heeft DevOps-teams in de IT-divisie, DevOps-teams in business-divisies en ook BizDevOps-teams waarin business en IT samenwerken in één team. Wanneer is welke aanpak optimaal? Wat zijn voor- en nadelen van de verschillende werkwijzen? Welke ervaringen breng jij als IT-er met je mee en in wat voor teamsamenstelling kan jij floreren?   


Dagvoozitter

Arjen de Graaf
Chief Information Officer (CIO)
Division Director De Nederlandsche Bank

Details

Het aantal plaatsen is beperkt. Toewijzing geschiedt op basis van volgorde van aanmelding en een streven naar een afgewogen deelnemersveld. Aanmelding en registratie verlopen via XpertDesk. Deze kennissessie is kosteloos.


Aanmelding

    Voor verdere vragen of opmerkingen kun je contact opnemen met Pieter Lammers via  pieter@xpertdesk.nl of +31 6 41 45 49 56.